До новин

Без коштів «Нафтогазу» неможливо реалізувати план санації

24 жовтня, 2016
Санація
Без коштів «Нафтогазу» неможливо реалізувати план санації

Менеджмент ПАТ «Укрнафта» запропонував покроковий план досудової санації компанії, але через проблеми в наглядовій раді його розгляд і затвердження відкладається.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Delo.ua.

Одним з каменів спотикання став борг НАК «Нафтогаз України» за газ, поставлений «Укрнафтою» в 2006-2012 роках. Тоді уряд затверджував ціну на газ на потреби населення і ТКЕ, яка була нижче ринкової. Попередній менеджмент компанії не погоджувався з цим. Тому компанія не підписувала договору купівлі-продажу, але газ був закачаний в сховища і спожитий.

Зараз «Укрнафта» через суд намагається домогтися від «Нафтогазу» оплати газу за нинішніми цінами. У НАКу готові платити, але за затвердженими урядом низькими цінами 2006-2012 років.

У серпні «Укрнафта» заявила, що члени наглядової ради від «Нафтогазу» поставили умову затвердження плану санації — компанія повинна відмовитися від спроб стягнути природний газ або його вартість.

Але першим пунктом у своєму плані санації «Укрнафта» вказує на виплату «Нафтогазом» 3,7 млрд грн. За словами голови правління «Укрнафти» Марка Роллінса, це сума, сформована на підставі вартості газу, яку визнає НАК.

Паралельно «Укрнафта» накопичила понад 18 млрд грн дебіторської заборгованості.

«Дуже складно отримати борги від інших боржників, якщо наш найбільший боржник — «Нафтогаз» — не поверне нам гроші. Я думаю, що без цих коштів неможливо реалізувати план санації. Що важливо — в нашому плані санації ми не просимо весь обсяг грошей, хоча наші судові претензії набагато більше», - зазначив голова правління «Укрнафти» Марк Роллінс.

Він додав, що розроблений правлінням план санації базується на реалістичних припущеннях цін на нафту та інвестицій.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, податковий борг «Укрнафти» досяг майже 12 мільярдів.

Коментарі
Додати коментар